9 apps om je beeld op te peppen

2

Er zijn honderden apps om beeld te maken en bewerken. Hoe kies je de beste? Door er eentje te downloaden en te proberen. Veel apps lijken op elkaar. Het onderstaande lijstje staat op dit moment op mijn (Android)telefoon.

Van de Britse fotografe Emma Davies, die een handig Instagram-account heeft voor fotografen (met een ‘echte’ camera), hoorden we de volgende tip: je hoeft maar 3 apps te hebben. En wel:

  • een editing app (bewerken)
  • een collage-appp
  • een video-app

Ikzelf wil daar nog aan toevoegen een:

  • tekst-app

De rest kun je van je smartphone kieperen. Je moet zelf uitmaken welke app voor jou het beste werkt. Ik heb er natuurlijk meer dan deze 4, want ik vind het superleuk om ze door elkaar te gebruiken. Vaak bewerk ik een foto in wel 3 apps achtereen. Ik maak alle beelden boven de blogs in Content Family zelf.

Deze 9 apps staan nu op mijn (Android)telefoon:

apps voor beeld

Deze foto heb ik bewerkt met mijn apps:

app

De originele foto.

Wat uitleg over de apps:

1. & 2. Photoshop Express en Photo Editor-

apps Pixlr-o-matic en Photo Editor

Deze illustratie is gemaakt in Pixlr-o-matic en daarna met Photo Editor doorbewerkt.

Basis-app voor: foto’s verbeteren, bewerken met een filter, spiegelen en bij- en uitsnijden. Een goede andere editing app is Photo Editor-.

3. PhotoGrid

Gebruik ik het vaakst en dat al geruime tijd. Om foto’s te voorzien van stickers of tekst, om slideshows of animaties te maken, of om collages te componeren. Tip: maak een collage > niet tevreden? Schud je telefoon en er komt een nieuwe suggestie in beeld.

app TextGram

Met de app TextGram kun je naast tekst plaatsen ook beeld bewerken en uitsnijden. Dit is dus gebaseerd op de paddenstoel.

4. TextGram

Het mooie van deze app is dat je er vormen mee uit je foto kunt stansen. Zoals een cirkel, hartje of ster. Ook zitten er filters op en kun je er teksten bij plaatsen in verschillende lettertypes, groottes en allerlei kleuren.

5. Pixlr-o-matic

Geeft met gekke filters en spectaculaire effecten je foto artistieke schwung. Is met name geschikt voor het maken van horizontaal beeld. Het beeld bovenaan deze blog is deels met deze app gemaakt.

6. TextSwag

app

De app TextSwag biedt hippe tekstmogelijkheden.

Een beetje een onhandige app, vanwege o.a. reclame en wat onduidelijke logica, maar je kunt er hip vormgegeven teksten mee over een in vorige apps bewerkte foto plaatsen, wat aardig is voor sociale media posts met een ‘call-to-action’. Tip: je kunt een al bewerkte foto in TextSwag nog een tweede keer van een tekst voorzien, dan krijg je een beetje een tijdschriftcover-idee.

7. & 8. Layout en Fuzel Collage

app collage

Collages maken kan met de apps Photogrid, Collage en Fuzel.

Strakke collage-app van de makers van Instagram. Maakt het ook mogelijk foto’s van je Facebook of Instagram te trekken. Zo kun je bijvoorbeeld al je ‘foto’s van de week’ in een overzicht plaatsen. Deze app lijkt ook wat op Fuzel Collage. Een van de twee gaat van mijn telefoon binnenkort…

9. Boomerang

Geinige app van de makers van Instagram om een ‘bewegende foto’ te kunnen maken. Probeer het eens uit door iemand die zwaait te fotograferen (vinger langdurig op de knop houden).

Vandaag eraf gegooid:

10. Tilt-Shift Camera

Was leuk om even mee te spelen. De algemene term Tilt Shift betekent dat je focust op 1 onderwerp en de omgeving eromheen doet vervagen. Er bestaan meerdere apps die dit bieden. Deze is een beetje apart; ik krijg gek genoeg binnen wel scherpte in de foto, maar buiten niet. En deze app maakt feitelijk alleen horizontaal beeld. Tip: in Instagram zit in de functie Bewerken ook een dergelijk effect.

Vraag: wat is jouw favoriete beeld-app?

Ik ben benieuwd welke app ik nog moet uitproberen en waarom.

 

Share.

About Author

Begon een kwart eeuw geleden als journalist – meteen als freelancer. Nog altijd nieuwsgierig ondernemer in informatie. Houdt van mensen met expertise. Is begeesterd informatiedeler. Tapt spontaan ideeën. Leidt denksessies met flow.
Eigenaar KatCom (expertisemarketing), uitgever ContentFamily.nl + Content Bulletin (contentblogs), mede-oprichter Familie van i (contentschool) en fervent fotoblogger op Instagram: @DailyGreenspiration.

2 reacties

  1. Super handige en populaire apps, Mag ik misschien Stocard nog toevoegen voor iedereen die leest. Sinds ik Stocard gebruik hoef ik al mijn klantenkaarten niet meer in mijn portemonnee te houden. Deze staan nu allemaal in mijn telefoon

Leave A Reply