Illustrator over stoppen met Twitter: “weg ermee!”

0

Onlangs kreeg ik via Twitter een nogal bruuske mededeling. Illustrator Tessa de Graaf stuurde een berichtje dat ze ermee stopte. Of ik haar voortaan wilde volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Daar moest ik meer van weten! Twitter is de laatste tijd aan het tanen en ik merk dat ik er zelf ook minder ‘op zit’. Maar zomaar stoppen met Twitter? Even vragen aan Tessa waarom ze dit besluit nam.

Stoppen met Twitter

Tessa vond het wel welletjes.

In welk jaar ben je destijds gaan Twitteren en met welk idee?

“Dat weet ik niet meer precies… 2009? Ik vond dat ik aanwezig moest zijn op Twitter in verband met mijn werk.”

Wat heb je in die periode zakelijk aan Twitter gehad?

“Niet zo heel veel. Ik deed er te weinig mee. Het kostte me veel moeite en tijd om het bij te houden.”

Waarom besloot je er dit jaar echt de stekker uit te trekken en niet je account ‘slapend’ aan te houden?

“Al die social media-apps leiden ontzettend af. Je krijgt een berichtmelding van de ene app en vervolgens klik je op al die andere apps om te kijken of er nog nieuws is en of je berichten hebt. Met Twitter doe ik niks, ik houd van beeld en ben geen schrijver, zodoende viel Twitter als eerste af. Dus: weg ermee!”

Was dat een opluchting?

“Ja, heerlijk!”

Denk je dat je een trendsetter bent door zo rigoureus te stoppen met Twitter?

“Daar heb ik niet zo over nagedacht, maar ik denk wel dat we in het algemeen een nieuwe kant op gaan: mensen kiezen voor meer focus, willen meer van binnen naar buiten gericht zijn, meer naar zichzelf luisteren in plaats van zich laten beïnvloeden door al die prikkels van buitenaf.  Ikzelf wil eerst voelen waaraan IK behoefte heb en niet meer denken vanuit wat anderen willen.”

Tessa de Graaf

Tessa de Graaf

Je zit nu op Instagram, Facebook en Pinterest, dat bevalt wel?

“Ja ik kies bewust voor Instagram: het is een goed medium voor het delen van mijn illustraties. Pinterest gebruik ik voor inspiratie. Facebook heb ik ook een keer gedeactiveerd, daardoor meer dan 400 volgers kwijtgeraakt… Uiteindelijk heb ik toch weer besloten om terug te gaan, omdat ik het leuk vind om te zien wat mijn vrienden aan het doen zijn. Naar welke exposities ze gaan, enzo. En mijn netwerk wilde ook graag op de hoogte zijn van de dingen die ik deed.

Ik merk wel dat ik na mijn zomervakantie niet meer zoveel post. Ik denk dat ik een overdosis social media heb gehad. Ik vind het veel belangrijker om gewoon te doen wat ik wil doen en niet online rondhangen. Ik wil creëren!”

Wat zoek je wel in je communicatie met je publiek?

“Wat ik wil is ‘verbinding’. Mensen denken dat social media daarbij belangrijk is, maar ik zie het nu meer als een middel.
Tijdens events (live art performance) bijvoorbeeld, heb ik écht contact met mensen. Dat vind ik veel belangrijker, die interactie in real life versus online.
Facebook en Instagram zijn handige tools om te laten zien wat ik doe en kan en wat ik wil, en waar mijn interesses liggen. Mijn website was eerst alleen een portfolio, natuurlijk belangrijk voor een illustrator. Maar ik ben meer dan mijn illustraties… dus mijn plan is om naast mijn plaatjes meer te laten zien: achter de schermen, de persoon achter de tekeningen, live art performance, mijn experimenten, zoals ‘mislukte’ illustraties, niet alleen het mooie eindresultaat.”
Share.

About Author

Begon een kwart eeuw geleden als journalist – meteen als freelancer. Nog altijd nieuwsgierig ondernemer in informatie. Houdt van mensen met expertise. Is begeesterd informatiedeler. Tapt spontaan ideeën. Leidt denksessies met flow.
Eigenaar KatCom (expertisemarketing), uitgever ContentFamily.nl + Content Bulletin (contentblogs), mede-oprichter Familie van i (contentschool) en fervent fotoblogger op Instagram: @DailyGreenspiration.

Leave A Reply